top of page

"Paardje" was een van de eerste woorden die Jan kon uitspreken, waarna hij al snel begon "te sparen" voor een pony.Toen hij 7 jaar was besloten zijn ouders, van huis uit geen paardenmensen, een shetlander te kopen. De aankoop bleek geen succes, de shetlander is dan ook niet lang gebleven, de paarden wel. Die zijn sinds die tijd altijd belangrijk onderdeel gebleven in het leven van Jan.

 

Jans carrière in de sport begon met ponyrennen op de "wilde baan", later gevolgd door dressuur en springen tot en met de klasse Z. In 1976 gaf Jo Rutten met Banjo na terugkomst van de Olympische Spelen in Montreal een demonstratie tijdens de NKB-kampioenschappen. Die demonstratie bracht de ommekeer in Jans loopbaan: "Dit is wat ik ook wil". Na de afronding van zijn ORUN-instructeursopleiding in 1981, waar in die tijd  tijdens het examen in zowel dressuur als springen op Z-niveau gereden moest worden, koos Jan definitief voor de dressuur. Vanaf dat moment ging hij trainen bij Jo Rutten. Tot op de dag van vandaag laat hij zich begeleiden door Bert Rutten.

 

Zijn bekendste paarden zijn Durban (Pretendent x Safari), Tristan (Havidoff x Wisconsin) en Kenwood (Clavecimbel x Chronos). Durban werd na verkoop Grand Prix in Amerika onder Robert Wilson VI, Tristan Grand Prix in Duitsland onder Hubertus Schmidt en Kenwood bracht Jan zelf uit in de Grand Prix alvorens hij werd verkocht naar Engeland aan Rachel Ivstan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenwood, Outdoor Breda 2003

Daarna heeft hij  Dodi (Zidane x Concorde) uitgebracht tot en met Lichte Tour en was hij tot eind 2019 actief in de  Prix Saint-George met Espléndido (Negro x Flemmingh) alvorens deze werd verkocht naar Japan. Momenteel brengt hij Little Rock (v. George Clooney x Johnson) uit in de basissport  en Häkkinen (v. Diëgo x Lord Leatherdale) in de Lichte Tour.

 

In 2015 heeft Jan met succes deelgenomen aan de KNHS/NOC*NSF-opleiding Trainer-Coach 5 en is daarmee gediplomeerd om ruiters te begeleiden tot en met het niveau Grand Prix.

 

Als adviseur houdt Jan zich onder meer bezig met paarden(sport) gerelateerde vraagstukken. In dit kader is hij auteur van het Limburgs Paardensportplan voor de Provincie Limburg, het Kernsportplan Paardensport voor Provincie Gelderland en het Hippisch Accomodatieplan Brabant voor provincie Noord-Brabant. Verder was hij bestuurlijk actief, onder meer als voorzitter van de ORUN en lid van de Werkgroep Onderwijs van de Sectorraad Paarden. Voor zijn jarenlange werkzaamheden voor de KNHS is Jan op 15 mei 2018 onderscheiden met de gouden speld.

 

bottom of page